0

We herkennen onszelf niet meer

We hebben allemaal wel een aantal gedragingen waar we eigenlijk liever vanaf zouden willen. Voor de één is dat overmatig eten, voor een ander is het teveel alcohol drinken of roken.
Wanneer we willen afvallen bijvoorbeeld struinen we internet af op zoek naar motivatie, kijken talloze YouTube video’s en zien op Instagram of Facebook de ene beroemdheid na de andere een product aanprijzen dat het enige is wat hen zal gaan helpen om de nodige kilo’s kwijt te raken.
Het is een feit dat de meeste mensen na een afvalpoging die hen werkelijk bloed, zweet en tranen heeft gekost gewoon weer aankomen. Hierdoor zinkt de moed bij de meesten in de schoenen en haken zij na vele pogingen af. Zij stellen zichzelf de vraag waarom het hen maar niet lukt om af te vallen. 

Hoe kunnen we nu wel voorgoed afscheid nemen van onze verslavingen en patroongedragingen?
Afvallen is niet alleen maar een dieet volgen, of meer sporten. Evenzo is het stoppen met een alcoholverslaving niet alleen maar het afzeggen van een borrel of een verjaardag.

Wanneer we voorgoed los willen komen van onze eetverslaving en daarmee dus ook van alle ‘rigide’ gedragingen rondom uiterlijk en gewicht of elke andere verslaving zullen we tevens afscheid moeten nemen van al die zaken die ons gevangen houden in ons verslavende gedrag. Alleen dan kunnen we stoppen met onze verslaving. In mijn nieuwe boek laat ik zien hoe we weer heer en meester van ons eigen leven kunnen worden. Voordat we zover zijn moeten we natuurlijk eerst begrijpen hoe we hier überhaupt terecht zijn gekomen.

Wat is er met ons gebeurd?
De meeste van ons zijn zich er wel van bewust dat we een aantal verslavingen en verslavende patroongedragingen hebben waar we ons niet echt gelukkig bij voelen maar die we toch steeds maar weer blijven herhalen. We hebben het idee dat we het werkelijke contact met onszelf zijn verloren en dat we vast zijn komen te zitten in ons verslavende gedrag. Daarbij verlangen we meer dan ooit naar de persoon die we werkelijk denken dat we zijn of misschien wel ooit waren, maar die we nu niet langer meer naar voren kunnen laten komen.

We zijn vast komen te zitten in allerlei patroongedragingen rondom eten waar we maar niet mee kunnen stoppen. Ook al voelen we dat onze manier van eten en de keuzes die we daarbij maken, niet de juiste keuzes zijn en beloven we onszelf beterschap, toch reageren we iedere keer weer op de prikkel die ons aanzet om te gaan eten. Deze prikkel voelt als een soort impuls waar we maar geen nee tegen kunnen zeggen. We ervaren deze drang vooral wanneer we minder goed in ons vel zitten, bijvoorbeeld iedere keer als we ons verdrietig of machteloos voelen. Juist op dat soort momenten grijpen we naar lekker en vooral veel eten.

Dit zijn de momenten waarop we het meest kwetsbaar zijn. We denken dan al snel dat we niet goed genoeg zijn en anderen wél, bijvoorbeeld omdat ze er volgens ons veel leuker uitzien, meer succes hebben en slimmer zijn. Ook al begrijpen we natuurlijk heus wel dat het volproppen met eten geen echte oplossing is, toch kunnen we de drang die we op zo’n moment voelen niet weerstaan. Nadat we hieraan hebben toegegeven, hebben we vaak meteen al spijt van ons gedrag en beloven we onszelf plechtig dit nooit meer te doen. Iets wat we op dat moment echt menen, maar nooit nakomen wanneer we die drang weer in ons voelen opkomen.

Wat is nu belangrijk om over onszelf te weten te komen?
Iedere keer dat we ons vol eten doen we dit omdat we op zo’n moment allerlei emoties, spanningen of ladingen in onszelf voelen. Dit kan gaan over spanning op ons werk, over de ruzie met onze partner of over andere zorgen die we hebben. Het structureel onszelf volproppen met eten is ons copinggedrag wat we iedere keer gebruiken als we ons machteloos, gespannen of verdrietig voelen. Natuurlijk is dit niet de werkelijke oplossing, vooral omdat deze gedragingen zijn ontstaan vanuit pijn, machteloosheid, en verdriet en niet vanuit kracht, bestaansrecht of liefde.

Wat heeft eigenwaarde te maken met een verslaving?
Ieder mens met voldoende eigenwaarde zal nooit in een verslavend gedrag vast komen te zitten. Dit betekent dat we aan onze eigenwaarde moeten werken om met onze verslaving te kunnen breken.
Met het loskomen van onze verslaving claimen we dan ook meteen onze eigenwaarde terug.
Ook al is het ons tot nu toe niet gelukt om te stoppen met onze verslaving, dit keer gaat het ons wél lukken en hoewel we het al heel veel keren hebben geprobeerd, dit keer gaat het anders zijn. We gaan leren hoe we eindelijk van onze verslavende gedragingen af kunnen komen. en al onze overige patronen waarin we vastzitten af kunnen komen.

Mijn boek Waarom het ons maar niet lukt om af te vallen gaat je stap voor stap meenemen in het proces van het ontslaven en geeft de essentiële kennis die je hiervoor nodig hebt. Al lezende zul je zien dat elke stap je dichter bij je ware Zelf brengt. Alleen door in contact te komen met je ware Zelf ben je uiteindelijk in staat om een permanente verandering te realiseren.

Laten we dus snel beginnen!

Chetanya de Wit is Arts, Medium, en Cultureel Antropologe. Al jaren reist ze de wereld over om haar visionaire capaciteiten bedrijfsmatig in te zetten als business  strateeg en coach. Daarnaast helpt ze leiders betere leiders te worden en draagt ze cliënten gerichte oplossingen aan om zodoende grote veranderingen in hun leven te bewerkstelligen.

Volg haar op Instagram: @wekunnenwelveranderen

 

Het niewste boek van Chetanya is te bestellen v.a. 15 februari bij bol.com, amazon.com of boekenbestellen.nl:

Waarom het ons maar niet lukt om af te vallen, ons verslavingsgedrag ontmaskerd

www.wekunnenwelveranderen.nl

 

Overige boeken van chetanya:

We kunnen wel veranderen, gelukkig en geliefd zijn

We can change become happy and loved

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video