0

Alles of niets maakt ook balans

Wanneer ik mijn mouw open, komt daar eens in de zoveel tijd een touwtje uit met een duiveltje eraan. Het is tijd, de hoogste tijd om uitgelaten te worden, smartlapt de Heer Duivel. Bijzonder wel dat de duivel een voorkeur heeft voor de vrijdagmiddag. Meestal na een week vol Reikisessies, meditaties, retreats en andere zen bezigheden. Laten we deze activiteiten even onder de noemer yin plaatsen. Om de weegschaal in balans te brengen zijn er dynamische (yang) uitschieters nodig. Die meestal iets te maken hebben met dansen, wijn drinken en het liefste een combinatie van deze twee. Is het raar dat ik als yogi nog steeds zo gek ben op deze ‘zondigingen’? Of zijn we juist op aarde om te genieten van dit alles?

 

Het strakke regime tijdens een yogadocentenopleiding

Met een buik vol zenuwen stap ik de kring binnen, gevuld met negentien vrouwen en één man. Dit zijn de komende vijf weken mijn medestudenten. Vanuit Korea, Australië tot Berlijn, komen we bij elkaar op een minuscuul klein eiland vlakbij de kust van Bali: Gili Meno. Na een weloverwogen besluit, waar ik mijn yogadocentenopleiding zou gaan volgen, kwam ik uit bij dit autovrije stuk paradijs. We nemen de inhoud van de manual door die veel weg heeft van de dikste Van Dale ooit. Of iemand de regels voor de komende vijf weken even wilt voorlezen. Natuurlijk ben ik dat niet… Elke ochtend is het verboden om te praten, schrijven, elkaar aan te kijken en om te lezen. Let wel dit tijdsbestek is van 06:00 tot 11:00. Opstaan doe je om 05:00. Verder is het verboden om alcohol te drinken, te roken en ook om een orgasme te hebben. Ik kijk direct naar de enige man in de kring én zijn vriendin. Niet wetende dat zij zich voor een bijzonder kuise variant van Temptation Island hebben opgegeven.


Alles of niets

De leefregels zijn duidelijk en eigenlijk ga ik best wel goed op zo’n strak regime. Als type Alles of Niets, gaat dit mij makkelijk af. Ook, omdat ik doodmoe ben door alle emoties die naar boven komen tijdens de opleiding. Om mijn docent even te quoten: ‘’We gaan alle lagen van jouw ui afpellen, totdat je door al je shit heen bent gegaan en uitkomt bij je kern.’’ Net zoals met uien snijden gaat dit gepaard met heel veel tranen kan ik vertellen. Als ik ze had opgevangen, dan kon er een Balinees gezin een jaar mee douchen. Ook het niet praten beviel me prima. Alleen tijdens het ontbijt kwam mijn hooggevoeligheid goed naar voren. Zo wist ik al snel welke smakkerds ik in de stille ochtenden diende te vermijden. 


Twee type yogi’s

Mijn mede joglo bewoonster (een open huis, zonder deuren en ramen) was van het soort rebel XL. Een pittige Italiaanse, met het temperament van Berlusconi. Elke avond rookte ze stiekem een sigaretje en het was haar droom om Wine Yoga in Italië te gaan beginnen. Iets waar de docenten niet bepaald hun pompons voor door de lucht lieten wapperen. Ik waardeerde haar, omdat ze zo dichtbij zichzelf bleef. Maakte het haar een slechtere leerling? Een minder goede yogadocente? Aan de andere kant waren er vrouwen die enkel op fruit leefde of een jaar lang geen afval hadden geproduceerd. De allerlaatste dag mochten we weer drinken en er was slechts een handjevol die een cocktail tijdens de zonsondergang bestelde. De meeste zijn 100% geheelonthouders en ik? Ik bestelde een lemon juice. Dat had je vast niet verwacht!


Geen oordeel

Het valt mij op dat er twee extremen bestaan. Enerzijds heb je de rebellen, die de verboden vruchten des levens graag blijven ontdekken én de extreem gezonde yogi’s. Die wellicht ook weer doorslaan in het elimineren, of ben ik nu ook aan het oordelen? Ik behoor bij de eerste categorie en dat laat mij soms twijfelen. Bang voor meningen van de strengere yogi. Maakt het mij een slechtere Reiki Master, yogi of retreat organisator? Dat ik van dansen hou tot de zon opkomt en weer ondergaat? Dat ik fikse katers nodig heb om balans te creëren, na dagen van geven, luisteren en absorberen. Even alles er weer uit. Mijn duiveltje er uit. Eigenlijk weet ik het al… degene die daar het meeste over oordeelt. Dat ben ik zelf.

Volg Lauri via @nyepimagazine

 

www.nyepi.nl
www.onedayretreatibiza.nl
www.instagram.com/bylauri

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video