0

Wat She Transforms voor mij heeft veranderd

In 2020 gebeurde het meest onverdraaglijke voor Ellen en haar gezin. Ze verloor in november haar dochtertje Zana. Het verdriet was zo groot en ondraaglijk. In haar verwerkingsproces kwam ze het She Transforms programma tegen en besloot hiermee te starten. In alle kwetsbaarheid en openheid deelt ze haar persoonlijke verhaal. 

Ik weet het nog zo goed, het was ongeveer 2 maanden na het overlijden van onze dochter Zana. 15 november 2020 is zij levenloos ter wereld gekomen na een zwangerschap van 24 weken.
Die dag is ook een stuk van mij gestorven. Ik raakte in een heel diep donker gat. Een gat waarvan ik dacht dat ik er nooit meer uit zou komen.
Ik moest verder voor onze 3 andere kinderen maar het liefst ging ik in bed liggen met de dekens over mijn hoofd en probeerde ik met man en macht het verdriet niet toe te laten want ik wist dat het mij zou verscheuren.
Zo’n zware, intense pijn voelde ik. Mijn hart deed letterlijk pijn. Het beeld van mijn levenloze meisje in mijn handen was onverdraaglijk. Het verdriet van onze dochters om hun zusje was onverdraaglijk. Alles voelde onverdraaglijk.

Al eerder had ik via Jessie’s Instagram She Flore voorbij zien komen. Het leek me wel interessant, maar ook erg ‘zweverig’ en dat paste niet bij me vond ik. Toch kwam het op een dag weer in mijn gedachten.
Het was de dag dat ik bijna de moed op wilde geven. Ik zat aan tafel voor me uit te staren en alles voelde zo uitzichtloos. Hoe moest ik verder leven met dit intense verdriet? Het voelde onmogelijk.
Ik nam een kijkje op de website van She Flore, in specifiek het She Transforms programma. Ik dacht nu bij mezelf; ik heb niks te verliezen. Misschien leer ik er iets van, misschien ook niet.

Nu, een half jaar verder, kan ik met trots zeggen dat het mij alleen maar positief heeft veranderd. Ik lach weer, ik geniet weer van het leven, ik kan omgaan met het gemis van Zana. 

Ik weet nog dat onze oudste dochter tegen me zei een aantal maanden geleden “Mama, ik weet dat jij verdrietig bent maar je bent zo boos. En je doet ook boos tegen mij, en dat maakt mij verdrietig”. Ik brak van binnen toen ze dat zei, ik voelde me zo’n slechte moeder.
Laatst zat ze naast mij op de bank en uit het niets zei ze; “Mama, ik ben blij dat jij niet meer zo verdrietig bent en dan ben ik ook niet meer zo verdrietig. Ik ben blij dat jij weer kan lachen”.

En dat, precies dat, is de kracht van She Flore. Het heeft mij mijn gezin weer teruggegeven, de zin in het leven, het genieten van de kleine mooie dingen om mij heen. Ik sta in mijn eigen kracht, ik geloof weer in mezelf.
Ik heb een groep meiden leren kennen waar we dagelijks contact hebben met elkaar. Dit jaar willen we ook nog een weekend weg gaan met elkaar! Hoe gaaf is dat, mijn spirit sisters.
Een plek waar ik me veilig voel, waar ik welkom ben, waar ze eindeloos naar mij luisteren als ik weer over Zana wil praten en waar alles besproken kan worden.

Er zijn eigenlijk geen woorden die omschrijven wat She Flore is, maar voor mij voelt het als thuiskomen. Ik heb Jessie al eindeloos bedankt, maar ik doe het weer; Lieve lieve Jessie, prachtige vrouw dat je bent. Bedankt uit de grond van mijn hart voor jou platform. Dat jij daar was op het moment dat ik je nodig had. Ik ben je eeuwig dankbaar.

Veel liefs,
Ellen

Play Video
Play Video