0

Is het bindingsangst?

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft over relaties en seks.

Ze zijn drie jaar samen, maar om nou te zeggen dat Camila Morrone er gerust op is? Ik geef haar geen ongelijk. Verkering hebben met Leonardo DiCaprio is, laten we zeggen, een wat onveilige keuze.
Los van het feit dat hij twee keer zo oud is als zij (46 en 23) heeft de beste man ontelbaar veel liefste schatjes versleten. Ze werden steeds knapper en steeds jonger. Steeds blijkt dat hij zich niet vast laat leggen. Dat hij niet te temmen is. Dat hij zich niet kan binden.
Dus: gaan ze nou voor elkaar of niet?
Bij gewone mensen – laat ik zeggen: niet-glamourkoppels – is het antwoord simpel. ZE WETEN HET NOG STEEDS NIET. Ze weten nog steeds niet of de ander de echte, de ware en de waarachtige is. Vooral mannen lijken er moeite mee te hebben zich te binden.
Zegt de ene vriendin tegen de andere: ‘Hij twijfelt alweer. Moet ik met hem doorgaan of toch maar stoppen?’ Of deze: ‘Hij houdt echt van me, maar hij zegt dat hij zijn vrijheid nodig heeft.’
Hoe lang hou je jezelf voor de gek met dit soort uitspraken?
Ik geef je een klein lesje over bindingsangst: bindingsangst komt voort uit een getraumatiseerde hechting met de ouders in de vroege jeugd. Mannen (en vrouwen natuurlijk net zo goed) hebben dan grote moeite met het aangaan van intieme relaties. Ze zijn eeuwig bang te worden verlaten als ze te veel om iemand gaan geven. Dus wat doen ze als het erop aankomt? Ze gaan er als eerste vandoor, want dan doet het minder pijn.
Bindingsangst kan ook een andere oorzaak hebben. Dan noem ik het EEN HEEL GEZOND WAARSCHUWINGSLAMPJE. Je instinct zegt: oppassen met deze gast. Je twijfelt. Het gaat aan en weer uit. En weer aan met goeie seks. Je zegt tegen je vriendinnen: ‘Het voelt niet goed.’
Als dat aan de hand is (doormodderen, aan-uit, bijleggen, doormodderen) dan is mijn advies: slijp je mes en zet het er zo snel mogelijk in. Met deze relatie wordt het nooit wat.

 

Seksexpert Marleen Janssen schrijft als journalist al meer dan dertig jaar over vrouwelijke seksualiteit. Ze geeft seksuele voorlichting aan vrouwen en leert ze het vallei-orgasme. Meer lezen van de Orgasme Koningin? Vraag hier Marleens gratis e-book aan

Volg Marleen op Instagram: @hallomarleenjanssen

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)