0

Hoe verwerk je liefdesverdriet het beste?

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft over relaties en seks.

Ik kwam mijn oude collega Jola tegen op het station in Amsterdam. We gilden het uit: we hadden elkaar een hele tijd niet gezien en we bespraken opgewonden alles wat we nu deden.
‘En hoe is het met Willem?’ vroeg ik.
‘Nou,’ zei Jola, ‘dat is ook wat: we zijn net uit elkaar.’
Ik schrok ervan en dacht terug aan het Jola-Willemtijdperk. Wat waren die leuk samen. En zo verliefd.
Ik zei: ‘Wat verdrietig. Hoe voel je je?’
‘Nou, best goed, eerlijk gezegd. Weet je wat het is, Marleen? Ik heb een nieuwe strategie ontwikkeld om het verdriet sneller te verwerken. Voor elk jaar dat ik met Willem was, rouw ik een week. Over een maand ga ik op zoek naar een nieuwe man.’

Tikkeltje krap?
Terwijl ik naar huis fietste dacht ik erover na. Het zat me een beetje dwars, dat verhaal over “een week rouw voor een jaar relatie”. Het leek me ook zo krap. De doorsneemens heeft na een serieuze relatie echt verdriet. Dat prop je niet in een paar weken. Of zou je een gebroken hart misschien kunnen negeren met een nieuwe liefde?

Dansen en feesten
Nou, dat is wel een beetje zo.
Weet je wat liefdesverdriet het allerbeste dempt?
Seks. Een lekkere vrijpartij dempt de pijn. Vandaar dat pas gescheiden mensen gaan dansen en feesten en graag iemand oppikken om een onenightstand mee te beleven.
Dat is prima en heerlijk. Maar… je moet één fout niet maken. 

Geen trouwerij
Ja, nu even goed opletten. Als je in een periode van liefdesverdriet een leuke man of een aantrekkelijke vrouw oppikt, BEGIN DAAR DAN GEEN RELATIE MEE.
Je kunt er uitgebreid mee in bed liggen, weekendjes weg mee vieren, nog meer seks mee hebben, maar… geen trouwerij. Ik herhaal: niet gaan doen alsof het een relatie is. 

Het verschijnsel tussenrelatie
Maar hoezo dan, dat is toch prima?
Luister waarom ik het afraad. Als je liefdesverdriet hebt, is seks troostend. Maar op lekkere seks alleen bouw je geen relatie. Je zou de flirts en affaires die je meemaakt in die periode “tussenrelaties” kunnen noemen. Het zijn vluchtheuvels, plekken die bedoeld zijn om even te schuilen, uit te hijgen en daarna weer door te gaan. 

Eerst helen
Weet je wat je beter kunt doen na een relatiebreuk?
De tijd nemen. Mijn advies luidt: na de breuk ga je tenminste één jaar geen nieuwe relatie aan. Af en toe een avontuurtje is oké, maar niet meer dan dat. Zo geef je je hart – dat echt bloedt door de breuk – de kans rustig te helen. Het heeft tijd nodig. Het duurt ongeveer een jaar voor er weer een stevig korstje op de wond zit. Dan kun je op je gemak uit gaan kijken naar een nieuwe liefde. De kans dat je dan een “echte” treft is vele malen groter. 

 

Seksexpert Marleen Janssen schrijft als journalist al meer dan dertig jaar over vrouwelijke seksualiteit. Ze geeft seksuele voorlichting aan vrouwen en leert ze het vallei-orgasme. Meer lezen van de Orgasme Koningin? Vraag hier Marleens gratis e-book aan

Volg Marleen op Instagram: @hallomarleenjanssen

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)