0

Als de liefde groot genoeg is, dan loopt de seks vanzelf, toch?

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft over relaties en seks.

 

Van de week kreeg ik een berichtje op Instagram van Ilse: ‘Marleen, het is interessant wat je doet en het zal ook zeker veel vrouwen helpen, maar ik heb je niet nodig, want ik heb een fijne vrouw waar ik ontzettend veel van hou en de seks is dus fantastisch.’

Mensen denken rare dingen
Ik dacht er even over na, zette een nieuwe pot thee en dacht: misschien is dit wel het eerste misverstand over seksualiteit en de liefde. Mensen denken dat als ze maar genoeg van de ander houden, het allemaal wel goed komt met genot en klaarkomen en alles. Het maakt daarbij trouwens niet uit of die ander M, V of X is.

Toch gestrand
Maar zo eenvoudig is het niet. Natuurlijk kan een liefdevolle relatie de seksualiteit gunstig beïnvloeden. Maar er zijn ook heel veel stellen die zeer veel van elkaar houden en bij wie het vrijen ‘gestrand’ is.

Dat heeft een heleboel redenen. Ik noem er een paar:
• Niet iedereen heeft een even hoge sex drive, deze drive zou je kunnen omschrijven als ‘behoefte aan seks’.
• Als je net verkering hebt en straalverliefd bent, wordt er veel meer gevreeën dan wanneer je al jaren met elkaar in bed ligt.
• Je seksualiteit kent “seizoenen”. Soms is het lente of zomer in bed, soms is het nogal stil. Het is dan “herfst” of “winter”.
• Met het ouder worden verandert je hormoonhuishouding (denk aan een zwangerschap of de overgang), waardoor je seksualiteit ook verandert. Je leven beweegt, je seksualiteit beweegt óók.

Niet het enige ingrediënt
Liefde voor je partner – en dus ook seks en zin in seks – heeft daar allemaal een beetje mee te maken, maar het is niet het enige ingrediënt voor een “perfect seksleven”.
Alsof een perfect seksleven zou bestaan. Ik geloof daar niet in. Maar veel mensen wél. Daar gaat het drie-keer-per-weeksprookje over. Vrouwen (en mannen ook trouwens) denken dat als je maar drie keer per week seks hebt, dat het dan wel goed zit.

Wat is de norm?
Dat is natuurlijk niet waar. De meeste mensen zijn al blij als ze twee keer per maand vrijen. Voor anderen is één keer per jaar prima. En er zijn stellen die het elke dag doen. Er bestaat geen ‘normaal’, iedereen is uniek. En alles is goed.
Laat je dus vooral niet gek maken.

 

Seksexpert Marleen Janssen schrijft als journalist al meer dan dertig jaar over vrouwelijke seksualiteit. Ze geeft seksuele voorlichting aan vrouwen en leert ze het vallei-orgasme. Meer lezen van de Orgasme Koningin? Vraag hier Marleens gratis e-book aan

Op Instagram vind je Marleen hier: @hallomarleenjanssen

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video