0

Het enige wat je moet doen is gelukkig zijn

Vandaag is het één jaar geleden dat een vriendin van me stierf. Zomaar, binnen drie maanden nadat ze hoorde dat ze kanker had. Een jaar geleden alweer. En wat een jaar is dit geweest… Rouwen, helen, verdriet hebben, gelukkig zijn, het leven vervloeken, het leven vieren, maar vooral: liefhebben. Want zoals ik in mijn eerste column al schreef: morgen is je nooit beloofd. 

Ik kan wel stellen dat ik het afgelopen jaar nogal wat drastische keuzes heb gemaakt. Stom hé, dat daar zoiets als de dood voor nodig is om te doen. Dat vind ik erg, maar het laat me ook nóg meer veel liefde voelen voor Nikki. Lieve Nikki, de zonnestraal die door haar sterven ervoor zorgde dat ik mijn leven omgooide.

Ik deel graag mijn verhaal en inzichten met je, want wie weet helpt het jou ook. Dat hoop ik: dat je deze inzichten krijgt zonder dat daar iets vreselijks aan vooraf moet gaan.

Rewind naar vorig jaar. Als ik iets doe in het leven, dan doe ik het voor 100%. Dat is hoe ik ben: alles of niets. Zo ook in m’n werk: ik had een goede baan en maakte mooie carrièrestappen. Dusdanig mooie stappen, dat mijn werk een beetje mijn identiteit begon te worden. Op een feestje was vaak de eerste vraag aan mij: Chris, hoe is het op je werk? Dan ben je dus midden twintig, in de bloei van je leven. De wereld ligt aan je voeten, maar je hoofdfocus is een baan die je steeds minder gelukkig maakt. Een baan waar je de dromen van je baas, in plaats van de dromen van jezelf waarmaakt. En dat zag ik pas, toen het leven op z’n kop kwam te staan.

Als de dood van Nikki me iets heeft geleerd, is het dat morgen je nooit beloofd is. Dat je enige doel in je leven zou moeten zijn om gelukkig te zijn. Dat je je eigen dromen achterna moet gaan. Klinkt logisch, toch? Maar wat zie ik vaak dat we zo in ons eigen leven verwikkeld zijn, dat we vergeten het grotere geheel te bekijken. Dat we denken dat hoe ons leven op dit moment is, dat ‘dat maar is hoe het is’. Dat we het pad bewandelen dat de maatschappij van ons verwacht, in plaats van het unieke pad dat écht past bij jou. En stiekem verdwijnen de ogenschijnlijk logische zaken zoals ‘altijd doen waar je gelukkig van wordt’ dan naar de achtergrond. 

Toen Nikki stierf zette dat alles in perspectief. Ik zoomde uit en keek van bovenaf naar mijn leven. Wat wil ik écht? Want we denken dat we nog maar aan het begin van ons leven zijn, maar we weten niet wanneer het eindigt. Eén ding wist ik zeker: reizen maakt me gelukkig en mijn huidige werk niet meer. Een vriend van me zag hoe ik steeds minder gelukkig werd van mijn werk door de onenigheden die ik had met mijn baas. Hij zei toen tegen me: ‘hij is je leidinggevende, niet je baas.’ Het was zo klaar als een klontje: de enige die mijn baas is ben ikzelf. Dus nam ik de regie weer in eigen hand.

Ik nam ontslag en prikte een datum waarop ik mijn biezen ga pakken en de wereld rond ga reizen: oktober 2022. Toentertijd was dit precies over een jaar, want ik moest er eerst nog flink voor sparen. Ik besloot om freelancer te worden en tijdelijke klussen te gaan doen. Super spannend! Maar je mag volledig vertrouwen op jouw pad en dat alles op z’n plek valt. Dat het goed komt en dat als je iets echt wil, dat het je gaat lukken. 

Nu ben ik drie opdrachtgevers verder, heb ik tal van mooie mensen leren kennen, blijvende nieuwe vriendschappen gemaakt, mezelf ontwikkeld in mijn vakgebied, gelachen, genoten en geleerd. Ik heb mijn reis naar Azië en Australië geboekt en weet nog niet wanneer ik terug kom. Is mijn geld op, dan ga ik daar weer werken, want werk is overal. Ik ben gelukkiger dan ooit en leef toe naar mijn droom, naar datgene wat voor mij hopelijk ultiem geluk gaat zijn. Datgene wat mij laat stralen en ervoor zorgt dat ik écht in de bloei van m’n leven ben. En dat allemaal terwijl ik ook nu alleen maar dingen doe waar ik gelukkig van word. 

Maar wat nou als het niet uitpakt zoals ik hoop, wanneer het reizigersleven niet zo rooskleurig is als ik nu denk… Dan kom ik terug en ga ik hier weer verder. Zo makkelijk is het. Want het leven ligt aan je voeten en het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je gelukkig bent. De manier waarop is bijzaak. Als iedereen die dit leest dit ook maar op één aspect in z’n leven kan toepassen, eens uitzoomt en dan een keuze maakt die je écht gelukkig maakt in plaats van de makkelijke of maatschappelijke keuze… Dan maakt dat niet alleen jou gelukkiger, ook mij en ook Nikki. Dan weet ik zeker dat ze van boven lachend naar ons op deze aardkloot kijkt en denkt: fuck yes, we did it. Langzaam veranderen we de wereld, samen.

 

Chrisje houdt van filosoferen over het leven onder het genot van een goed glas wijn. Laat je meevoeren door deze vrouw die danst door het leven, niet houdt van maatschappelijke kaders en gewoon doet wat haar gelukkig maakt. Want zo simpel moet het leven volgens haar zijn.

Volg Chrisje op Instagram: @chrisjekuijlaars

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video