0

Mijn eerste retreat en de ervaringen die ik met jullie wil delen

Hola chicas!

Twee maanden terug was ik in Malága, waar ik het GROUND retreat van @essenza_retreats heb gevolgd. Ik heb mijn ervaringen daarvan destijds al opgeschreven, maar zoals jullie wellicht weten vergat ik mijn laptop oplader bij mijn vriendin in Málaga. Zij is nu even in Nederland en heeft mijn oplader meegenomen, dus ik deel nu heel graag mijn ervaringen met jullie! 

Het retreat werd georganiseerd door Joanne (@headtohearts_) en Kim (@unfoldyouryoga), en gehost door de eigenaren van Finca Serrato (@fincaserrato), middenin de bergen. Wauw, wat een prachtige locatie! Er was een heerlijk zwembad aanwezig en al het eten was verzorgd, geheel vega(n) en ontzettend lekker. Ik ben bij dit retreat terecht gekomen door Joanne, ik had bij haar wel eens yoga nidra lessen gevolgd hier in Rotterdam en zag in januari dit jaar op haar Instagram voorbij komen dat zij een retreat organiseerde met als thema GROUND. Dit sprak mij direct aan, omdat ‘grounden’ voor mij aan het begin van dit jaar een terugkomend thema was. 

Op de eerste middag liep ik aan tegen het feit dat het zo rustig was (zowel de mensen als de omgeving). Ik vroeg me af: ben ik dan zo druk, of zijn zij zo rustig? Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Tijdens de openingsceremonie, ergens bovenop een berg in een heel mooie setting, zat ik mezelf nogal in de weg. Terwijl ik moest visualiseren hoe mijn wortels de aarde inschoten, vroeg ik me af of de uitspraak ‘wortel schieten’ daar vandaan kwam. Want voor mijn gevoel zat ik echt wortel te schieten in die Spaanse zon, terwijl ik van alle kanten werd belaagd door insecten (mijn voornemen: de volgende dag Deet meenemen). Stilzitten zat er niet in. Ik voelde zoveel weerstand, het lukte me amper om mijn hoofd te kalmeren. Waar voelde ik dan zoveel weerstand over? Kan ik niet tegen die stilte? Voordat het retreat begon heb ik een nacht bij die vriendin, midden in het centrum van Málaga, geslapen. Je kunt je voorstellen: als je daar op het balkon zit, hoor je ontzettend veel herrie. Ik was al zo lang de stad niet uitgeweest, dat ik daar op die berg pas besefte hoeveel geluid en prikkels ik constant om me heen heb. Dat ‘snelle leventje’ zit er zo ingebakken, dat ik me totaal geen raad wist met die stilte. Echt rustig voelde ik me dan ook nog niet. Wel besefte ik dat het daarom juist heel goed was dat ik dit avontuur met mezelf aanging. Na de meditatie tijdens de openingsceremonie liet ik aan de groep weten dat mijn lichaam enerzijds ontspannen voelde, en anderzijds vol energie zat. Dat ik echt zin had om te bewegen. Joanne liet mij weten dat die beweging de volgende ochtend zeker ging komen, en zei met een knipoog: ‘Bereid je maar vast voor!’ Oeps, sorry mensen. Dat gaat leuk worden. 

Dag twee begon met een fijne meditatie en yoga (flow) les. ’s Middags hadden we vrije tijd, waarin ik lekker met mijn camera aan de gang ging (hierover meer in mijn volgende blog). De middag werd afgesloten met een yin yogales. Die doe ik in Nederland ook wel vaker, dus dat leek me geen probleem. Dit keer gebeurde er echter iets bijzonders, en na afloop van de les was ik ook nog niet klaar om erover te praten. Inmiddels kan ik het wel opschrijven. Enkele jaren geleden is iemand die een heel groot gedeelte van mijn leven dichtbij mij heeft gestaan overleden. Hier heb ik veel verdriet om gehad en dit raakt mij nog steeds, maar ik weet ook dat dit bij het leven hoort. Tijdens de les van die middag hoorde ik opeens zijn stem, zijn gelach, en vlak daarna rook ik hem. Een heel specifieke geur die me echt aan vroeger deed denken. De geur bleef zo’n drie, vier seconden hangen en was daarna weg. Ik was er echt door van slag en bleef een soort van verbaasd om me heen ruiken om zeker te weten dat ik dit niet had verzonnen. Misschien hebben mijn hersenen dit ook wel verzonnen, je weet het niet. Misschien maakte de houding waarin ik op dat moment lag deze herinnering los. Of misschien zei hij wel gedag. Dat laatste zou ik het mooist vinden. Het was in ieder geval een bizarre ervaring. 

De rest van de avond was ik best wel van slag, maar tijdens het eten hebben we lekker gekletst en een wijntje gedronken. We bespraken nog een oefening die we de eerste middag op de berg deden, en het was erg bijzonder om elkaars ervaringen en visies op bepaalde dingen te horen. Het is mooi om te zien hoe mensen die elkaar niet kennen zich toch zo kwetsbaar durven op te stellen. Juist in die kwetsbaarheid groeien de connecties. Ik vind het niet moeilijk om me kwetsbaar op te stellen, maar ik vind het wel moeilijk om me kwetsbaar te voelen. Als ik merk dat er een gevoel opkomt dat ik kwalificeer als ‘lastig’ (verdriet, bijvoorbeeld) ben ik snel geneigd om daarvan weg te lopen. Afleiding te zoeken. Deze tweede dag maakte dus veel los, maar was ook erg waardevol. ’s Avonds was ik dan ook kapot en ging ik rond 12 uur naar bed. Met nog twee volle dagen op het programma was ik erg benieuwd, maar ook wel een beetje zenuwachtig omdat ik geen idee had wat me te wachten stond. 

Ik kan alvast verklappen: dit waren mooie dingen. Ik heb mooie mensen ontmoet, mooie gesprekken gevoerd en mooie inzichten gekregen. Stof tot nadenken. Dit heeft me weer iets verder gebracht op dit pad van mezelf leren kennen. Dat gun ik jou ook. Mogen mijn ervaringen iets in jou triggeren, is dit misschien wel jouw teken – Essenza Retreats organiseert van 1-5 september weer een retreat in de bergen van Málaga, met dit keer als thema: SPACE. Ik kan er zelf niet bij zijn omdat ik op dat moment op Ibiza zit (ook zeker niet vervelend), maar wie weet is dit iets voor jou. Ik raad het volgen van een retreat in ieder geval zeker aan, in welke fase van je leven je je ook bevindt. Je voelt vanzelf wanneer je er klaar voor bent. Als je hier vragen over hebt, stuur mij of @essenza_retreats dan vooral een berichtje. Volgende week lees je de rest van mijn ervaringen in deel twee. Liefs!

 

Lisa is werkzaam als advocaat-stagiaire bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam, waar zij ook woont. Door een combinatie van meerdere factoren belandde zij vorig jaar in een burn-out. Inmiddels is zij hier gelukkig weer deels uit, maar nog wel zoekende in wat ze nu eigenlijk wil in het leven. Deze zoektocht en andere bijzondere, uiteenlopende situaties die zij meemaakt in hartje Rotterdam (waaronder haar datelife), deelt zij hier met ons. Volg haar op instagram: @lisachloedelege @lisadelege

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video