0

Hoeveel tijd heb je nodig om echt tot rust te komen?

Deze vraag spookt op dit moment door mijn hoofd, terwijl ik op het balkon van ons verblijf op Ibiza zit. Ik ben hier nu sinds vorige week donderdag, en waar ik eerst tot rust leek te komen, gaan mijn gedachten nu weer alle kanten op. Dingen als: “Gaat het wel goed met mijn katten? Ga ik het redden met geld? Omg waar begin ik eigenlijk aan met werken dalijk?” Gelukkig weet ik ook wel dat dit angstgedachtes zijn en kan ik mezelf daarna aardig kalmeren. Denk dat het een kwestie van tijd is voordat de storm in mijn hoofd gaat liggen en ik lekker kan chillen. Mijn vakantie begon in ieder geval wel lekker chill. De eerste twee dagen was ik alleen omdat mijn vriendin door omstandigheden pas later kon komen. Eigenlijk wel lekker, dacht ik; even goed tot rust komen. Op zich is dat ook wel gelukt. Ik heb de eerste dag geschreven, gelezen, podcasts geluisterd, gegeten, gewandeld, gezwommen en voor me uit gestaard. Het werd ook wel weer tijd om even op die pauzeknop te drukken (als ik dit zo opsom lijkt het trouwens toch wel alsof ik veel heb gedaan, maar dat terzijde). Toch begon ik me na die dag te vervelen. Ik miste de reuring en liep weer aan tegen het feit dat ik niet lang in stilte wil leven. Ik denk dat het op zich niet erg is om af en toe op te gaan in de drukte van het leven, zo lang je dus af en toe wel je rust pakt. Maar ja, hoeveel tijd heb je dan nodig om echt tot rust te komen?

De tweede avond ging ik met een bekende die al een langere tijd op het eiland zit mee naar Music On in de Pacha (ja, die wilde haren heb ik zeker). Ik keek er erg naar uit en had ook zin om even op te gaan in de party scene. De lineup was fantastisch en we stonden backstage, ook wel een toffe ervaring. Wel moet ik toegeven: ik voelde me echt een guppie en nogal naïef op het gebied van feesten, terwijl ik de afgelopen jaren toch aardig wat feestjes ben afgegaan (ook op Ibiza). Toch was deze manier van feesten een nieuwe ervaring voor me en heb ik een vrij heftige nacht gehad. Ik ga niet in de details treden, maar het heeft wel mijn ogen geopend van hoe het er op dit eiland ook aan toe kan gaan. Ik ben er nu in ieder geval achter dat dat dus niet is waar ik naar op zoek ben, hoe nieuwsgierig ik er ook naar was. Toch was er voor mij maar een manier om daar achter te komen, en dat is het ervaren. Dingen dringen pas echt tot me door als ik ze zelf meemaak. Ach ja, al doende leert men toch? Ik heb in ieder geval wel een knop in mijn hoofd omgezet; de focus gaat weer lekker op mezelf en me fit voelen (ben ik misschien toch een paar wilde haren verloren). Gelukkig is de vriendin waarmee ik hier ben ook zo, en zijn we de hele dag ‘druk’ in de weer met chillen, bewegen en gezond eten (met uiteraard ook gewoon ruimte voor tapas en sangria).

Toen we vanavond wegreden bij het restaurant waar we hadden gegeten, zei ik tegen haar dat ik er zo van kan balen dat ik ‘s avonds na het eten elke keer zo moe ben. Zij zei dat ze het ook bizar vindt dat we tegenwoordig vakantie nodig hebben om bij te komen van het werk, zodat we vervolgens weer ‘opgeladen’ aan de slag kunnen. Hebben ze het hier in Zuid-Europa toch beter voor elkaar met die siësta’s… Vaak worden we na een vakantie bij thuiskomst direct weer die dagelijkse sleur ingezogen. Alle weekenden plannen we vol, want ja: als je dat niet doet, val je buiten de boot omdat iedereen al afspraken heeft staan. Dus ga je maar mee in dat geplan… Het is toch eigenlijk jammer dat op die manier veel van de spontaniteit wordt weggenomen, en dit lijkt na Corona nog wel erger te zijn dan voorheen.

We hebben daarom de komende week ook lekker helemaal niks gepland. Als we wakker worden gaan we ‘s ochtends vroeg eerst wandelen of sporten, en als we daar geen zin in hebben, doen we het lekker niet! Na het ontbijt pakken we de auto en gaan we heerlijk wat mooie strandjes hier in het noorden af. Vanaf vrijdag komen er een paar dagen nog vier vriendinnen langs, en je raadt het al: die dagen zitten helemaal vol gepland. Daar zijn we dan eigenlijk wel weer blij mee, want die afwisseling is wel weer heel leuk. Als die meiden weg zijn blijven wij hier nog een paar dagen, om de vakantie lekker rustig af te sluiten. Ik heb het in ieder geval ontzettend naar mijn zin en ik kijk uit naar de komende twee weken. Twee weken waarin ik overigens mijn telefoon ook lekker links ga laten liggen, want ik heb eigenlijk geen zin om bezig te zijn met wat anderen in Nederland aan het doen zijn. We zijn immers op Ibiza, vriendinnen! Ik vind het heerlijk om af en toe offline te zijn, al doe ik dat niet vaak. Hopelijk ga ik me de komende dagen ook wat rustiger in mijn hoofd voelen en kan ik de dingen in Nederland even laten voor wat ze zijn. Hier aanwezig zijn, en van het moment genieten. Vakanties vliegen voorbij. Spreek jullie snel!

 

Lisa is werkzaam als advocaat-stagiaire bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam, waar zij ook woont. Door een combinatie van meerdere factoren belandde zij vorig jaar in een burn-out. Inmiddels is zij hier gelukkig weer deels uit, maar nog wel zoekende in wat ze nu eigenlijk wil in het leven. Deze zoektocht en andere bijzondere, uiteenlopende situaties die zij meemaakt in hartje Rotterdam (waaronder haar datelife), deelt zij hier met ons. Volg haar op instagram: @lisachloedelege @lisadelege

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video