0

De term huisdier is compleet oneerbiedig, en dit is waarom

Het woord ‘animal’ is afgeleid van anima, het latijnse woord voor ziel, adem en levenskracht. Niet gek, want wanneer je samenwoont met een diertje heb je (meestal) een connectie hiermee. Bij honden hoor je namelijk altijd dat de hond op het baasje lijkt of visa versa. Ik heb zelf moeite met de termen ‘huisdier’ en ‘baasje’. Ik vind de term huisdier echt compleet oneerbiedig. Eveneens vind ik het raar dat ik iemands ‘baas’ ben, ik zorg eerder voor mijn lieve harige vriend.

Terug naar de betekenis van de engelse vertaling van dier. Hoe passend is dit. Niet zozeer omdat ik geloof dat elk dier (en levend wezen) een ziel heeft, maar omdat ik geloof dat er in ieder van ons een dierlijk aspect leeft. Soms kan ik naar ons mensen kijken en dan voelt het heel erg als die scene in Tarzan, waar Tarzan voor het eerst zijn vaders kleding aandoet. Compleet knullig, zelfs een beetje opgelaten, maar vooral heel trots. Ik vind het dan ook fascinerend hoe wij kledingstukken uitzoeken om een weerspiegeling te zijn van onze innerlijke ik.

Wij hebben allemaal een dierlijk aspect in ons. Hiermee bedoel ik niet zozeer onze innerlijke leeuw, die zijn prooi tot kleine stukken kan verscheuren. Nee, ik bedoel hiermee het wilde aspect in ons wat geen baas heeft of niet vastzit aan een to-do lijst. Wij hebben allemaal een deel in onze ziel, wat nog niet door de moderne wereld is afgemat. Dit deel komt vooral naar boven wanneer wij op vakantie zijn of geconfronteerd worden met teveel stress. Ons wilde aspect voelt dagelijks als een speldenknopje, maar in een situatie zoals hierboven beschreven overspoelt het iedere vezel in je lichaam.

Zou dit dan misschien een reden zijn waarom wij er voor kiezen om een dier in huis te nemen? Dit diertje is dan wellicht een weerspiegeling van onze eigen innerlijke dier. Voor de mensheid in het Paleolithicum (oftewel de oude steentijd) waren dieren heilig. Nu, in het moderne Westen, zijn alleen huisdieren heilig en eten we vlees van dieren die in onmenselijke situaties worden geslacht. Wij als mens hebben ons weer bovenaan de foodchain gezet, terwijl wij onderdeel zijn van de natuur.

De mensheid heeft echter een collectief geheugen over onze associatie met dieren. In veel inheemse stammen, zoals de Native Americans, zie je dat hun verwantschap is gebaseerd op het dier wat hun volksstam vertegenwoordigd. Hun power animal. Wij in het Westen kunnen ons hier totaal niet mee associëren, maar zelfs de landen hebben symbolische dieren die hun land vertegenwoordigen. Frankrijk heeft een haan, Rusland een beer, De Verenigde Staten een adelaar en in Nederland hebben de leeuw.

Los van dit alles, voor ik dit zelf ook wist, was ik het al niet eens met de term huisdier. Ik geloof zelf dat wij allemaal energie zijn, wat elk leven in een andere vorm aanwezig is. Waarom zou dit ook niet voor dieren zijn? Ik kijk wel eens in de ogen van Piet (de kat waar ik voor zorg) en dan ben ik zo onder de indruk van de intelligentie en wijsheid die hij uitstraalt. Alsof hij langer meegaat dan ik en ik nog maar net om de hoek kom kijken. Ik denk dat je een bepaalde wijsheid met je meedraagt wanneer je simpelweg observeert, zoals onze harige vrienden dit doen. Ik geloof ook dat je het dier waar je voor zorgt om een reden hebt uitgekozen, maar die reden laat ik aan jou over.

 

Sigrid woont nu nog in Nederland, maar onlangs heeft ze samen met haar vriend een bus gekocht die ze samen gaan ombouwen om zo de wijde wereld te verkennen zonder plan. Na lang niet in haar gezondheid gelooft te hebben, is ze er klaar voor om mee te deinen op het ritme van de natuur. Stiekem droomt ze ervan om in een film te spelen, maar voor nu wilt ze zich graag verdiepen in de kracht van de natuur, adem en energie. Je kunt haar volgen op instagram: @sigridominique

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video