0

Drie tips om met een opgeruimd huis (=hoofd) de herfst in te gaan

Hey hallo! 

Ik ben weer terug van vakantie, en met enorm veel motivatie om mijn dagelijkse routine op te pakken. Normaal gesproken wil ik echt niet naar huis als ik op vakantie ben, maar dit keer ben ik geloof ik lang genoeg weggeweest om op te laden én zin te krijgen in ‘het normale leven’. Ik ben zelfs zo tot rust gekomen, dat ik het wachtwoord van mijn werklaptop (dat wij om veiligheidsredenen vaak moeten veranderen) niet meer weet, dus typ ik dit maar op mijn telefoon. Dat ik mijn wachtwoord weer eens ben vergeten is trouwens niet zo handig aangezien ik nog wel het een en ander moet doen op die laptop, dus dat wordt morgen maar weer aan de lijn hangen met onze IT-afdeling. Maar goed, dat ter zijde. 

Het is eind september, wat betekent dat de zomer nadert en de herfst om de hoek staat. Vroeger vond ik het enige leuke aan september dat Expeditie Robinson weer begon, maar in school/studeren/werken had ik weinig zin. Mijn situatie is nu wel anders, want zoals je wellicht weet uit mijn vorige blogs begin ik binnenkort voor mezelf. Hoe ik me daarop voorbereid, lees je binnenkort. Ook probeer ik me nu dus voor te bereiden op de herfst. Onderdeel daarvan is mijn huis opruimen (je weet het: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd). Hoe ik dit aanpak, deel ik graag met je. 

1. Weggooien, weggooien, weggooien 

Als ik iets ben gaan waarderen de afgelopen twee jaar, is het ontspullen. Wij mensen zijn nogal goed in het verzamelen van allerlei troep en in deze consumptiemaatschappij wordt het ons ook niet makkelijk gemaakt om minimalistisch te leven. Toch is het wat mij betreft heel fijn om met minder spullen door het leven te gaan (en niet alleen omdat minder kopen beter is voor het milieu en je portemonnee). Hoe minder spullen je in huis hebt, hoe minder spullen aandacht van je vragen. We krijgen al genoeg prikkels te verwerken op een dag. Dus: pak een vuilniszak en ga door je woonkamer, badkamer en slaapkamer heen en gooi weg wat je eigenlijk niet nodig hebt en waar je geen fijn gevoel van krijgt. Dat weggooien gaat je dan weer wel een fijn gevoel opleveren, I promise!

2. Haal je kledingkast leeg en ruim deze opnieuw in

In het verlengde van weggooien ligt het leeghalen van je kledingkast en het opnieuw indelen daarvan. Wat heb je deze zomer (en misschien ook vorige zomer) niet gedragen? Wees eerlijk: ga je dit volgende zomer dan wel dragen? Waarschijnlijk is het antwoord nee, dus weg ermee. Zet het op Vinted, geef het aan anderen of breng het naar het Leger Des Heils. Kijk met deze blik ook gelijk naar je herfst/winterkleding en doe weg wat je niet meer draagt, niet meer past of niet meer mooi is. Vroeger wilde ik altijd een zo groot mogelijke kledingkast met zoveel mogelijk kleding, maar tegenwoordig heb ik eigenlijk eerder het tegenovergestelde. Minder kleding betekent minder keuzestress, en een kleinere garderobe zorgt er voor dat je beter weet wat je hebt en het er overzichtelijk uit ziet in je kast. Als ik iets lekker vind zitten en leuk vind staan, koop ik het soms ook in meerdere kleuren. Ik denk dat naar mate je ouder wordt, je ook steeds beter weet wat je kledingstijl is en dat je dan gerichter kunt shoppen (voor mij zijn Mary-Kate en Ashley Olsen al zo’n twaalf jaar mijn ultieme stijliconen en daar kijk ik nog steeds graag bij af). Nog een tip: hang/leg je kleding op kleur. Geeft mij in ieder geval altijd het gevoel alsof ik het allemaal op een rijtje heb ;). 

3. Sorteer je spullen en bewaar ze in manden of dozen

Of je nu enorm gestructureerd of juist eerder chaotisch bent, deze tip kreeg ik ooit en vind ik zeer waardevol. Ik heb mezelf al een paar jaar geleden aangeleerd om alles op een vaste plek te bewaren, waardoor ik ook eigenlijk nooit iets kwijt ben. Wel had ik soms nog dingen die bij elkaar horen (bijvoorbeeld verzorgingsproducten, notitieblokken/schrijfwaren, sieraden, boeken, noem het maar op) verspreid door mijn huis liggen. Nu heb ik de dingen die bij elkaar horen ook daadwerkelijk bij elkaar gesorteerd en in manden, bakken of dozen liggen. Door spullen in manden te bewaren, oogt je huis een stuk strakker en opgeruimder. Dit is overal op toepasbaar: ik heb manden onder mijn wastafel in de badkamer voor gezicht/huidverzorgingsproducten en in het kastje daaronder weer manden met haarspullen, nagellak en parfum. In mijn keuken heb ik manden met daarin ontbijtspullen, supplementen en andere voedingsmiddelen gesorteerd, en in de bestekla heb ik ook weer alle kruiden bij elkaar in een rek. In mijn washok heb ik een stellingkast met een bak met schoonmaakspullen en een bak met wasmiddel en wasverzachter. In de ladekast in mijn slaapkamer heb ik dan weer manden met sokken, ondergoed en panty’s. In de overige lades heb ik de spullen ook weer gesorteerd, waardoor in de ene la bijvoorbeeld alle bikini’s, strandhanddoeken en zonnebrandproducten bij elkaar liggen, en in de andere la bijvoorbeeld mijn föhn, stijltang en krultang of mijn sportspullen/kleding. Nu ik dit zo opsom denk ik: OMG, nu kom ik volgens mij echt over alsof ik obsessed ben met opruimen, maar dat valt ook wel weer mee. Dit sorteer- en opruimwerk is een lang proces geweest en gaat nu vanzelf waardoor ik mijn hersencapaciteit lekker aan andere dingen kan besteden. 

Ik snap dat je misschien geen zin hebt om voor het opruimen en schoonmaken van je huis een volledige weekenddag uit te trekken, maar misschien heb je gedurende de week af en toe een half uur of een uur de tijd om een la of kast aan te pakken. Rome is ook niet op een dag gebouwd. Ik heb eigenlijk nog veel meer tips, maar daarvoor wordt deze blog dan wel weer erg lang. Laat het me weten als je zit te wachten op meer van dit soort tips! Eentje zal ik je nog meegeven: koop lekkere wierook, geurstokjes of kaarsen en zet een bos mooie bloemen op tafel als je huis lekker opgeruimd en schoon is. Hier kan ik dan altijd extra van genieten. Liefs!

 

Lisa is werkzaam als advocaat-stagiaire bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam, waar zij ook woont. Door een combinatie van meerdere factoren belandde zij vorig jaar in een burn-out. Inmiddels is zij hier gelukkig weer deels uit, maar nog wel zoekende in wat ze nu eigenlijk wil in het leven. Deze zoektocht en andere bijzondere, uiteenlopende situaties die zij meemaakt in hartje Rotterdam (waaronder haar datelife), deelt zij hier met ons. Volg haar op instagram: @lisachloedelege @lisadelege

She Flore

IN EEN KEER

€800 in één keer.

PER MAAND

6 x €150
(€900)
Play Video
Play Video