Blog

Als seks pijn doet

Eline van Doorn

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft over relaties en seks.

Lizzy had dringend advies nodig. Ze had sinds kort een nieuwe vriend en was hoteldebotel. ‘Maar,’ zei ze, ‘het is best even geleden dat ik met een leuke vent in bed lag. Dat is niet voor niets. Neuken kan eigenlijk niet voor mij omdat het te veel pijn doet. Het lijkt alsof de poort gesloten is. Seks moet dus echt heel langzaam gaan voor mij. Dat was voor eerdere vriendjes vaak moeilijk. Ze snapten het niet of haakten af. Deze nieuwe liefde is echt de moeite waard en ik wil hem niet kwijt, maar hoe moet dat met de seks? Mijn huisarts zegt dat ik mijn bekkenbodemspieren te veel aanspan en dat ik daarom zo’n pijn heb. Ze adviseerde me naar een bekkenbodemtherapeut te gaan. Wat denk jij?’ 

Het lichaam liegt niet
‘Wat een nare toestand,’ schreef ik Lizzy. ‘Je bent verliefd en wilt natuurlijk lekker veel seks. En nu zegt je lichaam stop. Dat is wat je noemt balen. Maar… het lichaam liegt niet. Nooit. Dus als neuken pijn doet: niet doen.’

Als je je enkel verzwikt…
Ik hoor het vaak van vrouwen, dat ze pijn hebben bij penetratie. Ik zei tegen Lizzy hoe goed het was dat ze het langzaamaan deed met de seks. Luisteren naar wat je lijf zegt is uitermate belangrijk. Als je je enkel verzwikt, stop je met hardlopen. Als je hoofdpijn hebt, ga je liggen. Maar het gekke is: als seks pijn doet, luisteren veel vrouwen juist NIET naar hun lichaam. 

Ondanks de pijn ‘douwen’ ze door. Zo van: niet zeuren, ik wil dit. 

Eigenlijk zeggen ze tegen zichzelf: stel je niet aan.  

De spieren van de bekkenbodem
Maar pijn gaat niet over aanstellerij. Er zou juist een alarmbel moeten gaan rinkelen. Pijn betekent: er gaat iets mis. Je douwt dan niet door, maar je stopt en gaat op onderzoek naar het waarom van de pijn. De spieren van de bekkenbodem kunnen de boosdoener zijn. Opgewonden raken, neuken en klaarkomen vragen namelijk allemaal om één ding: een ontspannen bekkenbodem. 

Opgetrokken schouders
Vrouwen met te veel spanning in de bekkenbodem hebben vaak pijn bij het vrijen. Eigenlijk loop je de hele dag rond met opgetrokken schouders, maar dan in de genitale zone. Geen meisje leert van haar moeder hoe je de bekkenbodem ontspant. Of hoe je die belangrijke spiergroep traint. Of waar het ding eigenlijk zit. Dat hoor je bij de bekkenbodemfysiotherapeut. Die leert je oefeningen om de boel te ontspannen en bewustzijn in je bekkenbodem te brengen. Advies nummer 1 is dus: naar zo’n expert.

Wat zijn we geil
Advies nummer 2 gaat over langzaam. Pijn bij neuken ontstaat vaak omdat er te snel gepenetreerd wordt. Zij wil te snel of de ander zet er flink wat vaart achter. Dat lijkt allemaal leuk en aardig en o o wat zijn we geil, maar – let op, nu komt het – de vagina is dan nog niet klaar om te ontvangen. Vrouwen hebben vaak wat langer de tijd nodig om lekker opgewonden te raken. De vagina is dan sappig en opent zich. Penetratie is dan heerlijk. En makkelijk. En doet zeker geen pijn. Ik zeg het dus nog een keer: penetratieseks hoort géén pijn te doen.

Jaja: de moraal
De moraal van dit verhaal voor Lizzy (maar eigenlijk voor iedereen die dit leest): lekker langzaam is de enige manier waarop er seks mag zijn als er sprake is van pijn. Het malle is dat mannen en vrouwen doen alsof de wereld vergaat als er niet meer geneukt mag worden. Ik zeg het tegenovergestelde: een tijdje niet neuken is juist een uitgelezen kans om jezelf en de ander op een nieuwe manier te ontdekken. Neem de tijd. Neem héél veel tijd. Slow seks is de lekkerste seks.

 

Seksexpert Marleen Janssen schrijft als journalist al meer dan dertig jaar over vrouwelijke seksualiteit. Ze geeft seksuele voorlichting aan vrouwen en leert ze het vallei-orgasme. Meer lezen van de Orgasme Koningin? Vraag hier Marleens gratis e-book aan

Volg Marleen op Instagram: @hallomarleenjanssen

(Hier komt de auteur-informatie)

Titel

Tekst

Titel

Titel