Blog

De erectie van de vrouw

Eline van Doorn

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft over relaties en seks.

Ik herinner me dat ik in mijn jonge jaren boos was op mijn lichaam. 

Ik was 16, bijna 17, en net ontmaagd. Mijn vriendje was – net als ik – lief maar onhandig. 

Ik zei tegen mijn vriendinnen dat het best lekker was, maar dat ik niet begreep waarom de clitoris van de vrouw niet op een strategischer punt in het lichaam was geplaatst. 

Waarom zat de clitoris niet zo, dat je er profijt van had tijdens het neuken? Ik heb daar eindeloos over nagedacht. 

Pas 20 jaar later begon ik te snappen hoe de clitoris werkt. 

Misschien heb je al eens gehoord dat de clitoris niet alleen dat kleine, zichtbare puntje is, maar een orgaan dat bij opwinding opzwelt, net als een penis. De vrouw heeft dus, net als de man, zwellichamen. Bij opwinding vullen die zwellichamen zich met bloed. De hele boel wordt zachter, boller en gevoeliger

De vorm van de clitoris lijkt heel in de verte wel wat op een kleine hand. Ze heeft vingers of ‘vertakkingen’ en ze zit genesteld rondom de vagina-opening. Als je je eigen hand tussen je benen legt, heb je de plek waar de clitoris zich bevindt uitstekend te pakken. 

Ik heb wel eens afbeeldingen gezien van een vrouwelijk onderlichaam (van voren gefotografeerd), waarbij zichtbaar was dat de opgewonden vagina zelfs een opbollende venusheuvel had. Zo zie je de grootte en de ‘spanwijdte’ van de clitoris. Overigens is die bij elke vrouw anders. Bij sommige vrouwen lopen de ‘vertakkingen’ van de clitoris door tot ver in de billen (je bent daar heel gevoelig), of naar de binnenkant van de dijen, of juist naar de schaamheuvel. 

Wat je moet weten is dat de clitoris de meeste tijd ligt te dutten. Ze wordt pas wakker bij opwinding. Dan rekt ze zich uit en vult ze haar zwellichamen. Het is de erectie van de vrouw. Je kunt dat zelf met je vingers heel goed voelen. Als je de tijd neemt voor selflove en de opwinding langzaam laat groeien, dan krijgt de clitoris de ruimte om helemaal op te zwellen. Je voelt dan hoe de vertakkingen door of langs de schaamlippen lopen. 

Vroeger dacht men: je moet het zichtbare knopje van de clitoris aanraken om een orgasme te beleven. Het “druk-op-de-bel misverstand”, noem ik het. Want het is geen deurbel; de clitoris zit overal en kan dus overal gestimuleerd worden. Wat mij betreft is het de ontdekking van de eeuw. Ik vertel dit verhaal graag door, want veel vrouwen weten het niet. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

 

Seksexpert Marleen Janssen schrijft als journalist al meer dan dertig jaar over vrouwelijke seksualiteit. Ze geeft seksuele voorlichting aan vrouwen en leert ze het vallei-orgasme. Meer lezen van de Orgasme Koningin? Vraag hier Marleens gratis e-book aan

Volg Marleen op Instagram: @hallomarleenjanssen

(Hier komt de auteur-informatie)

Titel

Tekst

Titel

Titel