Blog

Eerst seks, dan koffie?

Eline van Doorn

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft over relaties en seks.

Ik scharrelde in de supermarkt in het bladenrek en mijn blik bleef hangen bij de afdeling roddels. Ik las op een van de covers: eerst seks, dan koffie. Mmm, dacht ik, wat een raar advies. 

Vroeger, toe ik jong, wild en ongebonden was, geloofde ik er wel in, in eerst seks dan koffie.  Als ik een leuke vent tegenkwam dacht ik zelfs dat het slim was om zo snel mogelijk het bed met hem te delen. Ik meende: dan weet ik in ieder geval of het klikt. Zo niet, dan kon ik door naar de volgende. 

De relatietherapeuten en seksuologen die ik mijn hele journalistieke loopbaan interviewde waren het met me eens: zo opereerde je slim op de single-markt.

Is dit preuts?
Inmiddels denk ik er anders over. Sinds ik kennismaakte met de taoïstische kijk op seksualiteit en relaties zijn veel van mijn denkbeelden gekanteld. De taoïsten zijn beslist niet  preutser of minder geil dan wij. Maar als het over de eerste keer seks met een nieuwe liefde gaat, hebben ze interessante ideeën. 

Dé spelregel
Hun belangrijkste spelregel voor daten is deze: de eerste keer niet neuken. 

Even pas op de plaats, want ik hoor sommige mensen alweer gillen: als je seks wilt voor een avondje gelden geen regels en zeker geen spelregels. Maar als je iemand treft die ECHT LEUK is, en daarmee bedoel ik: een potentiële, waarachtige nieuwe liefde, mogelijk vader/moeder van je kinderen, dan geldt De Spelregel. 

De solide fundering
En nu de why.
Een relatie is als een huis. Als je er een gaat bouwen, doe je dat niet voor een periode van drie weken, dus je gebruikte geen vermolmde wankele palen als fundering, maar je kiest de beste materialen. Hoe leg je een solide fundering? Precies: door je hersens te gebruiken en zorgvuldig steen voor steen te stapelen.
Steen voor steen, zeg ik heel bewust.

Geheim inwijdingsritueel
De taoïsten kennen een geheim inwijdingsritueel binnen relaties. Het heet de zeven sluiers, en is vergelijkbaar met hoe we vroeger als kind de intimiteitsstapjes doorliepen. Je herinnert het je vast nog wel. Hoe je Basje op de basisschool na een hele zomer spelen een zoentje durfde te geven op zijn wang. En hoe je als puber in het steegje om de hoek van de discotheek die leuke Pim of Martine je borsten liet aanraken. Of hoe je bij je eerste serieuze verkering pas na een jaar bij elkaar durfde te slapen.

En na de chocolademousse…
Eenmaal volwassen vergeten we die stappen. We denken: nu weet ik hoe het moet, laat ik het voortvarend aanpakken. Oftewel: snel over naar de daad. Daten gaat ongeveer zo. Je gaat uit eten met Kees/Klazien. De kaarsjes branden. De wijn vloeit rijkelijk. Kees/Klazien wordt bij iedere slok een beetje leuker. Als je de chocolademousse achter de kiezen hebt, gaan jullie naar huis voor “een kopje koffie”. Het wordt snelle seks op de bank.

Bedrijf de liefde
De taoïsten zeggen dat wanneer je als single rustig de zeven sluiers doorloopt, je je ideale levenspartner kunt uitfilteren. Omdat je de intimiteit vertraagt, leer je elkaar kennen. Je blijft om elkaar heen draaien omdat je de ander gezellig, leuk en lief vindt. Niet omdat hij of zij sexy lacht of zo’n goed lichaam heeft. En als je uiteindelijk bij elkaar in bed belandt – omdat je zeker weet dat er iets tussen jullie opbloeit – bedrijf je de liefde in plaats van seks.

De moraal
Dus eerst seks, dan koffie? Ik zou zeggen: eerst héél veel kopjes koffie. En thee. Een wandelingetje. Een uitstapje naar de bowlingbaan, de bioscoop, je geboortedorp. En dan zoenen. En dan tongzoenen. En dan de hand onder de trui. De hand in de broek. En dan – als al die “sluiers” zijn doorlopen – pas echt het bed in. Door te vertragen, vergroot je de kans op een goede, lange relatie. Door terughoudend met snelle seks te zijn, bouw je een steviger huis. Er is niets preuts aan. Want samen langzaam door die zeven sluiers gaan is heel, heel opwindend.

 

Seksexpert Marleen Janssen schrijft als journalist al meer dan dertig jaar over vrouwelijke seksualiteit. Ze geeft seksuele voorlichting aan vrouwen en leert ze het vallei-orgasme. Meer lezen van de Orgasme Koningin? Vraag hier Marleens gratis e-book aan

Volg Marleen op Instagram: @hallomarleenjanssen

(Hier komt de auteur-informatie)

Titel

Tekst

Titel

Titel