Blog

Journaling met Jessie

Jessie

Hi lieve vrouw,

Daar ben ik weer!
Ik heb afgesproken om vandaag een blog te schrijven over journaling. Ik was van plan om hier een heel lovend verhaal over te schrijven, maar het enige wat ik op dit moment doormaak is weerstand. Dat gevoel ken je vast, het eeuwig vooruitschuiven van een taak. Er volledig omheen blijven draaien en op zoek gaan naar andere “taakjes” zodat je maar niet hoeft te beginnen.

Ik heb de inhoud van de koelkast gecheckt of alles nog houdbaar was, ik heb al mijn lippenstiften erbij gepakt en ze op kleur gesorteerd, daarna ben ik gelijk de kast ingedoken om vervolgens alles eruit te halen en weer terug te leggen… Uiteindelijk heb ik het uitsteldieptepunt bereikt met de quiz: “Wat voor soort pasta zou ik zijn? Zou ik meer weg hebben van ravioli of spaghetti?” Volgens de test heb ik het meest gemeen met de Farfalle: “Je bent lief, creatief, slim en bent net zo cute als de pasta zelf, die in de vorm van een strikje is!” Fantastisch GIRLZ, heb ik deze grote levensvraag ook weer beantwoord gekregen.

We hebben allemaal te maken met weerstand in ons leven. Jammer dat het vaak naar bovenkomt op de taken of acties die juist zo goed voor ons zijn. Sporten, mediteren, regel taakjes die al maanden in je hoofd zitten, etc.
We voelen dan “ik heb geen zin” maar het ligt dieper dan dat. Ons ego vindt het heerlijk om ons klein te houden en je op die manier “te beschermen”.
Alles wat je zonder weerstand doet is je comfortzone. Niets mis mee, maar als we echt stappen willen zetten richting onze dromen moeten we soms uit die comfortzone vandaan. Hoppa! En als je dan eenmaal gaat, valt het reuze mee en ben je zo blij als je het gedaan hebt *note to self*.

Zo zie je maar als je even over de drempel heen bent, vind je het nog leuk ook! En zo werkt journalen voor mij ook. Er zit soms wat weerstand op, maar het is een prachtige manier om te communiceren met je onderbewustzijn.

 

Wat is journalen?
Journaling is niets meer dan het opschrijven van al je gedachten, emoties, ideeën, alles wat je in je hoofd ervaart. Dat koppie van ons werkt als een harde schijf, als we het opschrijven of van ons afschrijven hebben we het als ware even in een mapje gestopt en geordend.
Het lijkt een beetje op het bijhouden van een dagboek, alleen heeft het een andere intentie. In plaats van je dag te beschrijven, schrijf je op wat er in je hoofd rondspookt.
De voordelen van journalen zijn huge! Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat journaling stress verlicht, je geheugen een boost geeft, je duidelijker weet wat je wilt, je bewuster maakt en je beter laat communiceren.
Daarnaast is het de perfecte manier om dichter bij je emoties te komen en ze ook te omarmen. Als jouw negatieve emoties en gedachtes malend door je hoofd spoken, kost dat niet alleen heel veel energie, maar je vibreert automatisch ook lager. Alles is energie en jouw gedachtes zend je uit en alles wat een match is met jouw energie komt bij je terug. Simple as that. Laten we er voortaan  voor zorgen dat jij je zorgen niet meer met je mee sjouwt, maar gewoon lekker van je afschrijft.

 

Where to start?
Voor dit ritueel wil je een mooi, speciaal boekje waar je blij van wordt. Koop er één en gebruik deze alleen voor journaling. Ps. Don’t want to brag, maar doe het toch. Wij hebben echt de allermooiste bij She Shops hihi…
Het leuke aan journalen is: alles mag en kan! Niets is fout. Zie het als een brain dump.
Waar ik persoonlijk tegen aan liep is mijn perfectionisme. Ik begon er niet aan, omdat ik wel een geordend boekje wou hebben en waar ik niet lelijk in zou schrijven.
Haha! Ik moet er nu hardop van gniffelen, ik heb dit mijn hele leven al. Weet je nog dat iemand vroeger in je agenda zijn/haar verjaardag opschreef? JE BESTE MAAT JOERI JARIG!!!!! PARTY!! Echt je kon mij niet giftiger maken, ik was in staat om die agenda in de eerste beste prullenbak te gooien en direct een nieuwe te kopen.
Maar in plaats van het boekje mocht mijn perfectionisme in de prullenbak en ik kan je vertellen; dat werkt bevrijdend.
Je hebt eindeloos veel manieren om te journalen en nogmaals er is geen goed of fout, doe vooral wat goed voelt voor JOU! Maar om je een idee te geven, dit zijn een aantal verschillende manieren van journaling:


Free writing.

Mijn nieuwe favoriet! Zet een timer of spreek met jezelf af hoeveel pagina’s je vol gaat schrijven. Het idee is dat je je pen niet van het papier afhaalt en dat je blijft schrijven. Ook al weet je niet meer wat je moet schrijven, blijf je doorschrijven. Het maakt niet uit waar het over gaat, alles wat in hoofd verschijnt schrijf je op. Soms zal het een waanzinnig idee zijn, of juist een boodschappenlijstje of de emoties die je nu ervaart. Omdat je niet de mogelijkheid hebt om na te denken over wat je gaat opschrijven, zal je zien dat wat je opschrijft hetgeen is dat je probeert te onderdrukken. Je komt in contact met je rauwe, ongepolijste kant en de emoties die daar bij horen. Ik vind dit een hele fijne manier om te ontdekken wat ik werkelijk voel en die kanten van mezelf ook de accepteren.


Gratitude journal.

Dit heeft mijn leven compleet veranderd! Het is zo essentieel hoe je jouw dag start, het zet de toon en je zorgt ervoor dat je vanaf het moment dat je jouw ogen opent liefde, overvloed en succes aantrekt.
Schrijf 10 dingen op waar jij heel dankbaar voor bent. Het mag alles zijn! Bijvoorbeeld: uit het diepst van mijn hart, dankjewel voor mijn grote teen, door dat jij er bent kan ik lopen, dansen en mij verplaatsen naar de mooiste plekken. Thank you thank you thank you!
Probeer iedere dag tien andere dingen op te schrijven, er zijn zo veel dingen om dankbaar voor te zijn. De natuur, het universum, de mooie mensen in jouw leven, de lessen, eten/drinken, je heerlijke bed… Als je tien dingen hebt opschreven, leg je jouw hand op je hart en ga je ze stuk voor stuk langs en lees je ze hardop voor. Probeer de dankbaarheid ECHT te voelen. Voel wat het met je doet, soms moet ik er van huilen omdat ik zo overspoeld word met liefde! Andere dagen moet ik wat meer mijn best doen maar het werkt ALTIJD! Ik geloof er heilig in dat op deze manier je dag starten heilig is en je hierdoor zoveel prachtige dingen aantrekt door de dag heen.


Reflecting.

Dit is een hele fijne oefening om aan het einde van je dag te doen. Het is een beetje hetzelfde idee als je gratitude journal. Alleen dan ga je jouw dag lang; wat is ging er goed? Waar was je dankbaar voor? Heeft iemand je geholpen? Heb je een inzicht gehad? Maar ook wat er beter kan, schrijf positieve feedback op naar jezelf, het zal je helpen om er nog bewuster van te zijn. Je kunt ook opschrijven hoe je het de volgende keer zal doen, het opschrijven zal je brein helpen om het nog beter te onthouden en je manifesteert het direct! Vertrouw daarop :).


Moon ritual.
De mysterieuze maan, wat heeft ze toch een invloed op ons. Niets hocos pocus aan, want als mens zijn wij eigenlijk niets meer dan wandelende waterzakken. Als de maan hele oceanen en zeeën in beweging brengt, zou het naïef van ons zijn om te denken dat dit geen invloed heeft op ons.
Leven met de maancyclus vind ik heel waardevol, je werkt samen met de energie van de maan die zich net als ons in fases beweegt. Je kunt de wind in je rug voelen als je meeviert met de natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei en afbouw.
Volle maan – het licht en de energie van volle maan zijn perfect om te werken aan je persoonlijke groei. Wat zijn dingen die je wilt los laten? Waar pieker je over? Maak er een ritueel van om iedere volle maan te focussen op wat je loslaat en niet langer met je mee wilt dragen. Zie jezelf als een slang die telkens vernieuwt, de oude huid laat ze los en ze is weer als nieuw. Het is een blijvend, helend proces.
Nieuwe maan – een frisse start! Het is het perfecte moment om te kijken waar je naartoe wilt, nieuwe plannen te maken, intenties te zetten en je wensen uit te spreken. Haal lekkere bloemen in huis, ga er voor zitten en schrijf alles op!


Unsend letter.
Oh, deze journaling techniek is ook zo krachtig! Schrijf in je journal een brief die nooit aankomt. Je mag alles zeggen, denken, voelen. Je hoeft geen rekening te houden met iemand anders zijn gevoelens. Alles mag er zijn.
Of de brief nou gericht is aan je ex-vriend die je nog steeds mist of de woede die je voelt richting een ouder. Misschien ben je iemand verloren en heb je het gevoel dat je niet alles hebt kunnen zeggen? Schrijf het op, gericht aan die persoon, het zal voelen alsof je het nu eindelijk kan afsluiten en die persoon kan vergeven.
Wat ik ook een hele mooie techniek vind is een brief aan jezelf schrijven maar dan vanuit jouw hogere zelf. Voordat je begint te schrijven kun je een korte meditatie doen waarin je intuned met jouw hoogste versie (op youtube of in ons programma transform your life vind je zo’n soort meditatie). Open daarna je ogen en schrijf vanuit die wijze plek een brief aan jezelf. Je zult versteld staan wat voor wijsheid jij met je mee draagt. Remember, you are your own guru! Dit is een prachtige manier om meer te vertrouwen op je intuïtie.

Ik wens je heel veel succes met het journalen, ik ben benieuwd wat het toevoegt aan jouw leven. Als je na het lezen van dit stuk geïnspireerd bent om ook te gaan journalen, hier vind je onze Magic Journal.
En laten we nooit vergeten : “Life begins at the end of your comfort zone.”

 

Heel veel liefs,
Jessie Jazz

 

 

 

 

 

(Hier komt de auteur-informatie)

Titel

Tekst

Titel

Titel