Blog

Van angst naar vertrouwen

Eline van Doorn

Steeds vaker betrap ik mezelf op een eenzaam gevoel. Of definieert angst zicht beter? Zoveel meningen, oordelen, onderlinge haat en vooral onrecht. Als ik ergens niet tegen kan (samen met afscheid nemen), dan is het onrecht wel. Ik stop met het kijken van het nieuws, gebruik mijn Facebook alleen nog maar zakelijk en Instagram… Eigenlijk word ik daar nog minder vrolijk van dan Rob De Geus in een restaurantkeuken zonder labels. Als zelfs ik mij al zo voel? Terwijl ik tenslotte ben opgeleid om angst en burn-outs te bestrijden, hoe zou het dan gaan met de mensen die nog nooit van She Flore, meditaties of ademhalingsoefeningen hebben gehoord?

Gelukkig is daar mijn Berlijnse sjamaan. Ze zegt: Lau, je hebt angst, maar je bent het niet. Dus lieve vrouw wat ik wil zeggen: stop de gevoelens en emoties die je wellicht niet als prettig ervaart, vooral niet ergens in een glitterbox weg. Ga er doorheen, want anders worden ze een sneeuwbal die alleen maar groter wordt. Zo geschiedde; ik ging er doorheen, waarna ik weer uit kwam bij vertrouwen. Hoe ik dat gedaan heb, dat vertel ik je zo. 

3 tips om van angst naar vertrouwen te gaan

  1. Tijn Touber, mijn lievelingsschrijver vanaf het eerste moment (lees zijn boek Spoedcursus Verlichting en Time Bender). Op Instagram zegt hij hele rake dingen en dit doet hij met zoveel liefde. De kern van zijn verhaal is dat we elkaar in het midden dienen te blijven vinden. Welke mening je ook hebt, een mening is geen waarheid. Het is slechts jouw perceptie op iets. Vaak worden we boos op elkaar als we een andere mening hebben. Focus op de overeenkomsten; we willen allemaal een gezond, gelukkig leven in vrijheid leven, niet waar?
  2. Angst speelt zich ten eerste af in de mind en slaat dan om zich heen in je lijf. Waarbij we nog het meest lijden aan het lijden dat we vrezen. Blijf erover praten, doe het niet alleen en als grootste tip: blijf de connectie houden met je lichaam. Beweeg, doe aan yoga en mediteer. Deze quote zegt alles hierover:

    To Lose our connection with the body, is to become spiritually homeless. Without an anchor we float aimlessly, battered by the wind and waves of life.

    – A. Judith

  3. Wat wil deze angst je vertellen? Ga eens in gesprek met meneer of mevrouw angst. Wat is de angst achter de angst? Als klein meisje was ik bang voor een Apocalyps. Ik voelde aan alles dat de mensheid zo niet langer door kon gaan. Van terrorisme, slavernij tot zinloos geweld. Ik kon en kan het niet begrijpen dat je een ander zoveel leed aan kan doen. Hoe dit komt? We zijn zo afgescheiden van elkaar. Terwijl we allemaal één zijn. Als ik weer eens in mijn angstmodus terecht kom, dan ben ik het vertrouwen verloren en wat trek je dan aan? Juist, hetgeen dat je niet wilt. Door te mediteren kun je afstand nemen van je gedachten en voel je de liefdevolle verbinding weer. Is dat niet waar we allemaal naar op zoek zijn? 

Toen ik gister de enorme opkomst op de Dam zag, voelde ik het weer: de verbinding en het vertrouwen. Alles komt terecht, we zijn er nog niet, maar we zijn onderweg. 

Deze blog is geschreven door Lauri van @nyepimagazine en @onedayretreatibiza

 

(Hier komt de auteur-informatie)

Titel

Tekst

Titel

Titel